Uitstel

Alweer bijna twee weken geleden dat we de uitslag kregen van de scan en in die tijd gebeurt er steeds enorm veel. Er gaat geen dag voorbij zonder zorg. De vorige keer schreef ik dat de WMO ineens wel voor huishoudelijke zorg ging zorgen. En die is gisteren ook al begonnen. Super dat dit zo snel kan. Daarnaast had ik ook een gesprek met een particulier iemand en ook zij zal de komende tijd 1 keer per week komen helpen met de huishouding. Waarschijnlijk is de hulp die ik krijg van de WMO behoorlijk duur. Dat gaat namelijk via een berekening van het CAK. Maar we zien het wel. Geld is even niet zo belangrijk. Dat het huis er weer netjes uit ziet is heel fijn. Als je de hele dag thuis zit zou je je gaan ergeren aan de kleinste dingetjes. Ik tenminste wel. Het keukentafelgesprek vindt plaats op 15 september, maar ik heb voorlopig per direct een indicatie voor 3 maanden voor 2,5 uur in de week.

De buurtzorg komt dagelijks om mijn wond te spoelen en er zit tot op vandaag niet echt veel vooruitgang in. Er stond voor vandaag een afspraak met de chirurg, de oncoloog, de wondverpleegkundige en de dame van de palliatieve zorg gepland. Het was even zoeken waar en hoe. Ik bleek op mijn afspraken kaartje een verkeerde locatie te hebben staan. Een half uur te laat hadden we elkaar gevonden. Het leek of de halve medische staf bij mij in de kamer stond. Het verband moest van de wond af. Dan komt er toch een geur af….. echt vreselijk. Alsof je een beerput open zet. De chirurg vond het ook niet voldoende opgeschoten en er werd besloten om het verder open te maken. Nadat het open was werd er weer gespoeld en daarmee kwam er een heel groot oud stolsel naar buiten. Laten we hopen dat dat de boosdoener was en dat die nu weg is. Vanwege de aanhoudende koorts moet ik nog een week langer antibiotica gebruiken. In de wond wordt nu een soort gel gedaan en daarna verbonden. Gelukkig was uit de kweek gekomen dat het GEEN kanker is. Dat was aan de ene kant een opluchting, maar aan de andere kant betekent dat, dat er niet gestart kan worden met de chemo. Ook het aanleggen van de PICC lijn die gepland stond voor a.s. donderdag wordt even op de lange baan geschoven. Eerst moet de wond dicht. Chemo zou de genezing daarvan alleen maar ernstig verstoren. Dubbel gevoel dus. Je wilt het liefst zo snel mogelijk actie tegen de chemo. Maar we moeten een stap op de plaats maken. Alle afspraken rondom de chemo zijn in ieder geval 2 weken uitgesteld. Donderdag moet ik wel terug naar de chirurg zodat hij kan kijken of het nu wat beter gaat.

Voor wie er in geïnteresseerd is. Hieronder een uitleg over de PICC lijn.

PICC lijn

PICC staat voor Perifeer Ingebracht Centrale Catheter. Een dunne flexibel slangetje die wordt ingebracht in een ader in de bovenarm. Door het slangetje op te schuiven komt het einde van het slangetje, de tip, in een van de grotere aders net boven het hart.

PICC lijn wordt onder lokale verdoving ingebracht.  De plaatsing duurt ongeveer 30 minuten. Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt om de plaats van de katheter te controleren.

24 uur na plaatsing wordt het verband verwisseld. De transparante pleister 1 maal per week verwisselen. Controleer de insteekopening dagelijks (door de pleister heen) op roodheid of afscheiding uit de insteekopening.

Aandachtspunten:

 • Niet de bloeddruk (laten) meten aan de arm waar de katheter inzit. Laat ook geen bloed afnemen uit deze arm.
 • Douchen is toegestaan, mits de insteek opening beschermd is tegen vocht. Baden en sauna bezoek word afgeraden.
 • Gebruik de arm van de PICC lijn normaal maar overbelast de arm niet. (b.v met zwaar tillen)
 • Duw de PICC lijn NIET zelf terug als deze deel naar buiten komt. Plak de lijn vast met een pleister en neem contact op met het ziekenhuis.
 • Laat geen bloed prikken uit de arm waar de PICClijn is ingebracht.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

 • Bij beschadiging van de lijn ( een gaatje of barst)
 • Bij koorts (temperatuur boven 38,5°C) en/of koude rillingen
 • Als er bij de insteekopening vocht of pus vrijkomt
 • Als de insteekopening rood ziet en/of pijnlijk/drukgevoelig is
 • Als de lijn niet meer doorgankelijk is
 • Bij pijn in de nek, arm of tussen de schouderbladen tijdens toediening van vloeistoffen via de lijn
 • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas
Advertenties

4 Reacties so far »

 1. 1

  Marjolijn said,

  Nog een heel gedoe allemaal zeg. PIC lijn helemaal tot aan je hart had ik ook niet verwacht. Gelukkig wordt je goed geholpen en hopen dat je van de koorts afkomt en de wond snel geneest.

 2. 2

  Eleonora said,

  Ik zat net aan je te denken , dus je berichtje kwam precies op het goede moment. Tenslotte wil ik graag horen hoe het met je gaat.
  Wat een toestand met die wond zeg , nare bijkomstigheid dat het de chemo in de weg staat. Hoop maar dat er snel een positieve verandering komt . Denk aan je Marinka

 3. 3

  lia said,

  Lieve Marinka en familie,
  Vervelend, die wond!! Zoek het even in vitaminen, gezond te eten en veel drinken: meer kan je niet doen dan afwachten!! Dat wachten duurt zo lang!! wel positief die PICC lijn, zal net zoiets zijn als mijn port-a-cath. Ik heb er al veel “plezier” van gehad. Geen opgezwollen en pijnlijke armen meer!!! Fijn dat je hulp hebt, geeft ook afleiding in huis en rust maar veel!! Sterkte en wij duimen voor je dat de operatie snel kan aanvangen. op afstand leven wij met jullie mee hoor!!
  Groetjes ook van Mijndert

 4. 4

  Erna Muys said,

  Wij wensen je heel veel sterkte


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: